zondag 23 januari 2011

The Hurt Locker

Regie: Kathryn Bigelow
Met: Jeremy Renner, Anthony Mackie en Brian Geraghty

Niets geen politiek gezever! Geen moeilijke constructies om iets over een oorlog te willen zeggen (wat alweer de zoveelste film zou zijn). Maar een film opgenomen met hand-held camera die resulteert in een superruwe actiecinema in de stijl van 'Black Hawk Down'. Het zijn puur de ervaringen die we volgen van een groep Amerikaanse mineurs tijdens de nasleep van de tweede Irakoorlog. We kunnen als kijker deze actie zo goed proeven dat het lijkt alsof we embedded mee gaan met deze soldaten. Niet gek ook aangezien het scenario is geschreven door de schrijver Mark Boal die als journalist embedded een groep soldaten volgde die bommen onschadelijk moesten maken.


Sergeant Eerste Klas William James (Jeremy Renner) voegt zich als nieuwe teamleider in Bravo-compagnie van een U.S. Army Explosive Ordnance Disposal (EOD)(Explosieven Opruimings Dienst) tijdens de nasleep van de tweede invasie van Irak in 2004. Hij vervangt StaffSergeant Thompson, die eerder omkwam bij het onschadelijk maken van een improvised explosive device (IED)(bermbom) in Baghdad. De rest van het team bestaat uit Sergeant J.T. Sanborn (Anthony Mackie) en Speciallist Owen Elridge (Brian Geraghty).
De methodes die James toepast en zijn houding, zijn voor Sanborn en Eldridge roekeloos en beschouwen hem als een adrenaline junkie die telkens zijn kick moet hebben. Wat volgt zijn verschillende spectaculaire ontmantelingen en een ontzettend goede sluipschutterscène. De film draait in zijn geheel eigenlijk om het bijna suïcidale gedrag van James en de ergernis van zijn teamgenoten, en hoe ze ondanks die grote handicap toch een hechte band weten op te bouwen met elkaar die bevestigd wordt met een zuipfestijn in het verblijf van James. Uiteindelijk komt deze band onder druk te staan wanneer James het lichaam vind van een kind met een bom in zijn lichaam. Wanneer door zijn toedoen Eldridge gewond raakt in zijn been verontschuldigd James simpelweg met: “Sorry man.”

‘De high van oorlogvoeren is een dikwijls dodelijke verslaving, omdat oorlog zelf een drug is.’ Met dit citaat van oorlogsverslaggever Chris Hedges begint de film. Dit is het ware kenmerk van The Hurt Locker. De kijker kan zich in deze film zo goed in de personages verplaatsen omdat de film een waar gevecht is met helden aan de ene kant, James en zijn team, en vijanden aan de andere kant in de vorm van de bommen en de schaduwachtige figuren die op een afstand de bommen kunnen laten ontploffen. James is het perfecte voorbeeld van die ene held waar we ons zo graag mee willen identificeren; onverschrokken en ontzettend stoer!

Deze ruigheid wordt door de manier van filmen extra versterkt door de sierlijke en elegante dwarrelende stofwolken, perfecte explosies waarvan de zandkorrels levensgroot door de lucht vliegen en sluipschutters die elkaar in slow-motion in de woestijn op de korrel nemen, versterkt door een muziekstuk wat ons als kijker meevoert naar een western waar twee revolverhelden elkaar op de korrel nemen. Als er geen poëzie of dichterlijkheid lijkt te wezen in het verhaal, wordt dat juist gecompenseerd door de bevlogen manier van filmen.

Bigelow heeft hier een dijk van een actiethriller neergezet die precies het juiste tempo heeft om de aandacht van de kijker vast te houden. Wanneer je als kijker in een dichterlijk aspect lijkt te vervallen, wordt je door Bigelow terug gesmeten naar de realiteit van oorlog. Een kapot kinderlichaam met een bom, onverwachte ontploffingen van verborgen bommen en onschuldige burgers die het slachtoffer worden van een bom. Of juist de absurditeit van oorlog geïllustreerd met een prachtige opname van een vliegeraar die geen aandacht schenkt aan het vuurgevecht dat naast hem plaatsvind. Uiteindelijk bewaard Bigelow de essentie van de film tot het eind. Oorlog ontmenselijkt.

Waardering 9.5

dinsdag 18 januari 2011

Million Dollar Baby

Regie: Clint Eastwood

Met: Hilary Swank, Clint Eastwood en Morgan Freeman

Het verhaal wordt verteld door een veteraan uit de bokswereld Eddie “Scrap-Iron” Dupris (Morgan Freeman). Hij vertelt het verhaal van Maggie Fitzgerald (Hilary Swank), een Iers-Amerikaanse serveerster uit Missouri die in de boxschool ‘Hit Pit’ de briljante trainer Frankie Dunn (Clint Eastwood) vraagt haar te trainen. Het is het enigste wat ze wil. De beste worden. Keer op keer weigert Frankie haar te trainen, ondanks dat ze elke dag zelf komt trainen. Eddie daarentegen is de enige die haar blijft aanmoedigen.

Clint Eastwood tijdens de opnames van Million Dollar Baby

De aanhouder wint en uiteindelijk lukt het Maggie Frankie over te halen en haar te trainen. Ze wordt steeds beter en wint gevecht na gevecht. Frankie heeft eindelijk ook de bokser met wie hij de top kan halen en samen gaan ze tot het uiterste. Uiteindelijk komt het neer op het absolute gevecht om de titel. De hele film wordt de toon al gezet dat dit gevecht niet zonder gevaar is. De tegenstander is de Duitse “Blue Bear” (Lucia Rijker) die haar gevechten schijnt te winnen door corrupt spel. In de negende ronde wordt dit bevestigd en wordt Maggie uitgeschakeld met een Sucker Punch en raakt ze volledig verlamd.
Het verhaal krijgt een totaal andere wending en we zien vanaf dat moment Frankie Maggie verzorgen alsware zijn eigen dochter. Frankie weigert eerst alle prognoses van de doktoren te geloven en geeft Eddie de schuld dat hij hem heeft overgehaald haar te trainen. Maar al snel neemt hij zelf de verantwoordelijkheid.
Maggie gaat steeds verder achteruit en vraagt Frankie haar te helpen sterven nu ze nog steeds het juichende publiek kan herinneren. Frankie weigert dit maar ook hier wint de aanhouder, mede doordat Frankie beseft dat in plaats van dat hij haar in leven houdt, haar beetje bij beetje dood. Op een nacht sluipt Frankie binnen. Voordat hij haar een shot adrenaline geeft, vertelt hij wat haar bijnaam ‘Mo Chuisle’ betekent. ‘mijn lieveling, en mijn bloed’ (letterlijk, mijn polsslag). Hierna zien we Frankie weglopen en voor altijd verdwijnen. De film sluit af met de laatste zinnen die Eddie schrijft in een brief geadresseerd aan Frankie’s dochter.
Opvallend aan deze film vond ik de vorm van een middeleeuwse ballade als zijnde de vorm AaBC verteld door de minstreel Scrap-Iron. Deze vergelijking gaat op voor zowel Maggie als Frankie. A als zijnde de pogingen van Maggie om Frankie over te halen haar te trainen, a de training, B de wedstrijden tot de laatste kampioenswedstrijd en C de moeilijke periode voor Maggie en Frankie na de wedstrijd.
Deze ballade wordt bijzonder aangedikt door dramatische lichteffecten. Deze lichteffecten komen uiteraard terug in de wedstrijden en met name de laatste kampioenswedstrijd. Maar nog sterker in deze film vond ik de symboliek die gebruikt werd. Bijvoorbeeld een scene waarbij Frankie in deel C uit het getraliede raam van zijn voordeur kijkt symboliseert de geslotenheid van zijn karakter en het lastige parket waarin Frankie zich bevind, met de keuzes die hij overweegt te maken.
Scrap-Iron zorgt met de voice over ook voor een dramatisch effect, zeer kenmerkend in met name het crime-noir genre. Normaal is de voice over van de hoofdpersoon en is dat degene die het verhaal verteld. Het zorgt ervoor dat je als kijker meegezogen wordt in het verhaal en je je met de hoofdpersoon kan identificeren. Maar ook in dit geval heeft het het beoogde effect. Het verdedigt de standpunten van Frankie en zorgt ervoor dat je als kijker steeds meer sympathie kan opbrengen.

Clint Eastwood levert ook hier weer een dijk van acteer en regiewerk. Verhalen krijgen steeds meer een kern en die kern is precies het symbool of de betekenis van de complexiteit van mensen hun gewone levens. Het acteerwerk van de hoofdrolspelers zorgt voor de rest.
In ons leven zijn we als mensen allemaal, zij het bewust of onbewust, op zoek naar een meester of iemand waar we tegenop kijken en iets van willen leren. Mede daarom dat menigeen zich wel in Maggie als Frankie kan verplaatsen. Deze film getuigd in ieder geval van een bijzonder meesterschap door de makers.

maandag 17 januari 2011

Open Source onderzoek afgerond!

Na een hoop onderzoek en research is eindelijk het wikipedia artikel verbeter over open source software. In tegenstelling tot het oude artikel, gaat het nieuwe artikel veel beter in op de software in plaats van de term open source.
Ik en Saskia (http://saskiaquax.nl/) vonden veel verwarrende toelichtingen en interpretaties.  onder mensen in de computer wereld, of daarbuiten waarvan het leek dat ze wisten wat open source inhoud. Nota bene was het nederlandse wikipedia artikel onder de maat, waarop we besloten onderzoek te doen over wat free software en open source precies inhouden. Ter afsluiting van het onderzoek hebben we ook het wikipedia artikel aangepast. Volg onderstaande link naar een sterk verbeterd artikel!
http://nl.wikipedia.org/wiki/Open_source_software