woensdag 1 september 2010

Cooley

Cooley


Van Wikipedia, de vrije encyclopedie

Cooley (uitgespr. Koewlie) is een sociaalnetwerksite geheel gericht op interrealiteit. De virtuele en werkelijke wereld zijn in Cooley compleet met elkaar vermengd. Het wordt wereldwijd gebruikt en is zeer populair onder mensen tussen de 20 en 40 jaar. Sinds juni 2028 bestaat er een Nederlandstalige versie. Met de komst van IDAPP (Identity Application),en AR-technologie (Augmented Reality) eind maart 2028, groeide het aantal gebruikers met een gemiddelde van 800.000 nieuwe aanmeldingen per dag. Sinds augustus 2030 zit Cooley al op meer dan 900 miljoen gebruikers.
Tegenstanders van de sociaalnetwerksite noemen het liever Cool-Eye. Dit slaat op de kritiek dat IDAPP en Cooley, aangesloten zit op het wereldwijd surveillancenet.

Cooley is vrijelijk vernoemd naar Charles Horton Cooley. Vooral bekend om zijn ‘Looking-glass self’. Het oordeel dat we over onszelf hebben wordt in hoge mate beïnvloed door hoe we denken dat anderen over onszelf oordelen.
IDAPP maakt het mogelijk om gedachtegangen op te vangen en om te zetten in beeld. Deze beelden zijn toegankelijk voor andere geregistreerde gebruikers van Cooley. In eerdere sociaalnetwerksites zoals; Twitter, Facebook en Hyves, kon de gebruiker zijn of haar gemoedstoestand aangeven.

Deze applicatie is een zeer geavanceerde ontwikkeling in de elektro-encefalografie en ook mede mogelijk gemaakt door Cooley. Tussen 2015 en 2025 stagneerde het onderzoek en innovatie in de medische wereld door slechte financiering. Aan het begin van de twintiger jaren zochten sociaalnetwerksites naar manieren om winst te kunnen maken en veel gebruikers te werven. Het toen nog net nieuw opgerichte Cooley ontdekte dat de innovatie moest neerkomen op een begrip uit de vorige eeuw; automatisering. Een applicatie die ervoor kon zorgen dat de gebruiker niets meer hoefde in te voeren op zijn of haar profiel; gemoedstoestand, gedachten, bezigheden en locatie, zou de doorbraak betekenen voor Cooley. Cooley subsidieerde onderzoek in de elektro-encefalografie, op voorwaarde dat er een applicatie voor Cooley beschikbaar zou komen. Bij het onderzoek naar gedachten kwam men niet verder dan schimmen en interpretaties. Onderzoek naar gemoedstoestanden slaagde daarentegen volledig. Gebruikers konden vlagen van gedachten en de gemoedstoestanden, omgezet in beeld, van andere gebruikers uiteindelijk op het profiel van de gebruiker terugzien. Vrij snel na de release van deze IDAPP, introduceerde Cooley bijbehorende AR-lenzen. AR-headmounted display bestond al voor brillen, maar pas sinds 2025 werden de AR-lenzen goed ontwikkeld. Na de introductie van IDAPP nam het aantal gebruikers van Cooley razendsnel toe en streef Facebook en MarC, de toen voornaamste socialnetworksites, voorbij.
Het onderzoek verliep na deze vindingen weer verder maar Cooley was meer dan tevreden met de mogelijkheden van het programma. Met de meer onduidelijke gedachten konden gebruikers vrijer anticiperen op de andere gebruiker.
Met deze gadget konden zelfs genante taboes doorbroken worden. Zeer snel raakten gebruikers namelijk aan hun IDAPP gewend en lieten deze constant aanstaan. Zo kwam het voor dat gebruikers hun IDAPP aan hadden staan wanneer er genante gedachten speelden zoals de stoelgang, jeuk op genante plekken van het lichaam, of gedachte over een andere persoon. Onoplettende gebruikers hadden hun IDAPP aanstaan tijdens seksuele activiteiten. Aanvankelijk kwam er veel kritiek op dit soort voorvallen en tegenstanders vonden dat IDAPP verboden moest worden. Daar tegenover stond een groep voorstanders die een grote waardering had voor de openheid, die deze applicatie verschafte. Deze groep woog uiteindelijk zwaarder en steeds meer gebruikers hielden hun IDAPP constant online.
Al snel maakte Cooley de IDAPP gratis in de vorm van een klein sieraad en te zijner tijd een aantrekkelijk bod voor een uitgebreider sieraad dat de gebruikers zelf konden laten maken bij aangesloten winkelketens. Lenzen en brillen werden gratis geleverd

De openheid werd nog groter, toen eind 2029 Cooley en het WorldWideSurveillanceNET (WWSN) een overeenkomst sloten. Cooley werd vanaf toen op het wereldwijd surveillancenet aangesloten. Gebruikers konden nu ook de handelingen van andere gebruikers, live volgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten